Het gloednieuwe vlaggenschip van Holland America Line, Rotterdam, is momenteel bezig aan haar eerste cruiseseizoen vanuit Amsterdam naar onder andere de Noorse Fjorden. Het 11e cruiseschip in de vloot van de Amerikaanse rederij met de Nederlandse roots is een Pinnacle-klasse schip en daarmee een zusterschip van zowel de Koningsdam (2016) als de Nieuw Statendam (2018).
Op het eerste oog lijken de 3 schepen identiek, maar eerder merkten we al dat er wel degelijk verschillen waren tussen de eerste twee schepen in de klasse, de Koningsdam en de Nieuw Statendam. Op basis van eigen ervaring en feedback van gasten werden diverse verbeteringen doorgevoerd. Is dat ook het geval bij de Rotterdam ten opzichte van de Nieuw Statendam?
Miriam was aan boord van de Rotterdam op de eerste Fjordencruise van het seizoen en ging op onderzoek uit.
1. Debuut van Half Moon Bar
Holland America Line introduceerde op de Rotterdam een nieuwe bar, Half Moon Bar. De bar te vinden op dek 2 (Plaza) direct naast het Club Orange restaurant. Het neemt de plaats in van Blend waar op de Nieuw Statendam wijnproeverijen en seminars werden gehouden.
Half Moon Bar zal voornamelijk worden gebruikt als service bar voor Club Orange, maar het beschikt ook over over enkele tafels en stoelen langs het gangpad naast het restaurant. Onder het genot van een drankje kan je genieten van het uitzicht op zee of de bedrijvigheid om je heen.
De drankjes die in Half Moon Bar worden geserveerd zijn vernoemd naar specifieke momenten en schepen in de historie van de rederij. Op het menu staan o.a. “The Original”, een eerbetoon aan het eerste schip van de cruiserederij ‘Rotterdam I’ met o.a. Nederlandse gin, “May She Be Blessed”, een ode aan alle doopmoeders van de schepen in de vloot, en “Rotterdam VII”, een hommage aan het nieuwe schip en haar unieke mix van traditie en innovatie. Hieronder zie je een gedeelte van de barkaart.
2. De terugkeer van de bibliotheek
Tot enthousiasme van veel trouwe Holland America Line gasten is de bibliotheek teruggekeerd aan boord van de Rotterdam! Het is gelegen op dek 2 aan de voorzijde van het schip. Op de zusterschepen zat op deze locatie de ‘Digital Workshop’ waar computer- en fotocursussen plaatsvonden. De daaraan verbonden samenwerking met Microsoft is inmiddels afgelopen. Net als vroeger kan je in de bibliotheek weer boeken lenen, maar er zijn ook enkele zitplekken om in alle rust te genieten van een goed boek. De bibliotheek heeft geen traditionele boekenkasten waar je schuin moet kijken voor de titels, maar heeft van elk boek meerdere exemplaren die netjes op elkaar gestapeld zijn. Bovendien is er een wisselkast, waar je eigen boeken kunt achterlaten. Wel één nadeel: er zijn weinig Nederlandse boeken.
3. Nieuwe look Club Orange restaurant
Het Club Orange restaurant op dek 2 (Plaza) heeft een volledige metamorfose ondergaan. Deze exclusieve eetgelegenheid maakt onderdeel uit van het Club Orange programma van de rederij waarbij passagiers tegen een toeslag extra luxe en service met prioriteitstoegang, exclusieve voorzieningen en speciale evenementen krijgen. Passagiers in de Neptune en Pinnacle Suites ontvangen ook deze voordelen.
Club Orange gasten kunnen elke dag in het Club Orange restaurant terecht voor ontbijt en diner. Op de Nieuw Statendam had het een look & feel van een typische buffetrestaurant met een lichte houten vloer en stoelen en matglazenwand. Het restaurant heeft op de Rotterdam een elegantere en warme uitstraling met comfortabele stoelen, houten lambrisering en vloerbedekking.
Het Club Orange restaurant beschikt nog steeds over een buffet, maar er is ook bediening aan tafel. Een ander verschil met de Nieuw Statendam is dat de ingang niet aan de voorzijde ligt, maar in het midden.
4. Nieuwe kleuren
Vanzelfsprekend worden voor een nieuw schip vaak nieuwe kleuren en kunstwerken uitgezocht. De meest mooie geslaagde nieuwe kleuren vond ik in het Main Dining Restaurant: waar voorheen de rode tapijten donker aanvoelden is nu een frisse blauwe kleur gebruikt met een goudkleur.
5. Meer Delfts Blauw
Aan boord van de Rotterdam kom je overal Delfts Blauw tegen: de kleine bordjes voor je broodje zijn in verschillende motieven Delfts Blauw. Bovendien kan je ze ook aanschaffen aan boord! Verder stonden op diverse plekken zoals het Grand Dutch Café mooie Delfts Blauwe bloemenvaasjes.
6. Update voor de Neptune Suites
De Neptune Suites kregen een grote update! De suites, waarvan er 31 zijn met een balkon én 2 met een hoekbalkon liggen op dek 7 met daarbij een exclusieve Neptune Lounge:
De Neptune Suites:
7. Nieuw kunstwerk in het atrium en kunstwerken
In het atrium staat op de Rotterdam het kunstwerk “Harps”. Dit kunstwerk van 7,5 ton is 3 dekken hoog heeft een spiegel plafond waardoor het nog langer lijkt 🙂 Een mooie fotospot! Het kunstwerk is overigens het grootste en duurste stuk aan boord. het is geproduceerd en ontworpen door ArtLink, gebaseerd op een concept van Tihany Design. De geschatte waarde ligt rond de $620.000. Het is bedacht als combinatie van beweging, dans en de kleding van een tango danser.
Elk trappenhuis kent aan boord zijn eigen thema, wat het erg interessant maakt om eens wat vaker de trap – naar beneden 😉 is makkelijker – te nemen. Het thema van de voorste trap is architectuur, de midscheepse trap is muziek en de achterste trap is zoölogie.
8. Restaurants beter toegankelijk
De restaurants aan boord zijn beter toegankelijk voor mensen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten. Zo zijn er in het Grand Dutch Cafe meer lagere tafels beschikbaar en een lager gedeelte bij de bar aan de linkerkant naast de hoge barkruk-stoelen. Ook in Tamarind zijn er verbeteringen.
Lees ook:
Wil jij ook met de Rotterdam varen? Cruises zijn boekbaar bij:
ANWB Captain Cruise Cruisereizen Cruisewinkel Stip TUI
Recent Comments